A BeszédStart MiNi tréning 7, egyben utolsó lépése egy lezárás is. Mindenkinek fontos, hogy helyesen értékelje magam? Így neked is előnyös, ha ismered a gyermeked képességeit? Ha tudod, hogy miben ügyes? Viszont sokan nem is gondolják, hogy nem mindegy, hogy hogyan és mikor dicséred a gyermekedet. Ebben a részben a lezárás fontossága mellett erre a lényeges nevelési kérdésre is ki fogok térni!

Őt dicsérem vagy a tetteit?

Az eredmények hol kezdődnek számomra? A munkába fektetett energiánál és lelkesedésnél, vagy hogy kihoztam magamból a maximumot? Vagy csak az elért célok számítanak?

Kérlek, hogy válaszold meg magadban a kérdéseket!

Az eddigi hat lecke során átvettünk, hogy mik azok az elméleti és gyakorlati dolgok, amelyek megerősítik a kommunikációdat!
Egy pici önismereti út is volt ez!
A privát csoportban is sok hasznos téma előkerült!

Legfontosabb infók még egyszer

 • A beszédindulás idején a gyerekek a szituációból értik meg biztosan a szülők közlendőjét.
 • Az első szavak a számukra fontos környezetükben is megélt, megismert dolgokhoz köthetőek.
 • 3 éves kor előtt nem beszélünk hisztiről, mert élettanilag még nem tart ott az idegrendszeri fejlettségük. Viszont a szituáció meg nem értése, a kommunikációs frusztráltság okozhat számukra dühkitöréseket is, melyekben kétségbeesnek.
  Ebben a helyzetben nincs benne tudatosság, és nincs helye a racionális magyarázatoknak.
  Segítség lehet a szabályok, kiszámítható keretek, illetve a változásokra való felkészítés vagy a helyes kommunikációs támogatás, és a több csatornás megerősítés (pl. gesztusok, jelek)
  Rövid mondatokban, lényeges elemek kihangsúlyozásával könnyebb a helyzetek kezelése. Biztonságos környezet és biztonságos kötődés mellett, a higgadt, nyugodt hangnem. A történtek szavakba öntése (a helyzet és érzések tükrözése) jelenti a megoldást.
 • Csak 3-4 éves kor fölött beszélhetünk igazi hisztiről, ha ennek célja a manipuláció, látványosan tanult szerepről van ilyenkor szó. Viszont ezek a helyzetek is gyakran átcsaphatnak olyan distressz hisztibe, amiből már valóban nehéz kilendíteni. Ezekben a helyzetben a kivárás, megnyugtató jelenlét és a helyes kommunikáció a higgadt és nyugodt viselkedés lehet a segítségünkre!

Ne feledd!

 • A gyerek rá van hangolódva a szülő (többnyire az anya) érzéseire!
 • Ha te higgadt, nyugodt tudsz maradni, a nehéz helyzetek is gyorsabban megoldódnak!
 • Emberből vagy, neked is vannak érzéseid, ha ki is borulsz, fogadd el, és mutasd neki is a helyes viselkedést! (pl. a kiabálás után; bocsánatkérés)
 • Találj más csatornákat az energiái levezetésére!
 • Tanítsd meg kommunikálni az érzéseiről! (Dühös vagyok, szomorú vagyok)
 • Vedd fel az ő energiaszintjét, és nyugodjatok meg együtt.
 • Tarts követhető szabályokat, kereteket, ha el kell térni tőle, kommunikáld helyesen!
 • Ismered meg a gyereked fejlettségi szintjét, minden területen, és annak megfelelően kommunikálj, annak megfelelően várd el tőle a “helyes” viselkedést.

Dicsérj helyesen!

 • A tettet büntessük vagy jutalmazzuk, ne önmagát.
 • A gyereked odahoz hozzád egy rajzot vagy egy összerakott játékot. A helyes válasz, nem az, hogy “jajj, nagyon okos vagy/ nagyon ügyes vagy”. Hanem pl. ilyen: nagyon szépen dolgoztál, ügyesen összeraktad.)
 • Ha nem tud megcsinálni valamit, akkor is tudsz pozitív maradni:
  “Látszik, hogy nagyon sokat dolgoztál vele.”
 • Ha (túl) sokszor dicsérjük őt (és nem a munkát, amit megtesz a sikerért), akkor mindig várni fogja a megerősítést, és kevesebb kockázatot akar vállalni majd az életben.
  Illetve, ha nem ér el megfelelő eredményt, akkor még a munkával töltött időt sem értékeli.

#7. kihívás

Jutalmazd meg magad, amiért végigcsináltad a programot!
Válassz ki egy számodra kedves programot, amit most megtehetsz, és majd számolj be nekünk róla! Adjunk egymásnak is ötletet a feltöltődésre!

Lásd egybe BeszédStart MiNitréning anyagait!

0 Hozzászólás

Mi a Te gondolatod a cikkről?

Érdekel a véleményed! A lenti szövegdobozban kifejtheted a gondolataidat!
A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük