Ez az harmadik lépés a BeszédStart MiNi tréningben, ahol a kivételes helyzetekre hozok példát és megoldást! Egy kisgyerekes család életében bőven adódnak ilyen szituációk. Nagyon fontos legalább kommunikációs megoldásokkal felkészülni ezekre.

Amikor iskolások voltunk, és a nyelvtan órán ültünk, szinte biztosak lehettünk benne, hogy a nagy nehezen megértett és megtanult szabály után mindig lesznek olyan kivételek, amelyeket csak úgy el kellett fogadni. Az élet sem más, mindig voltak és lesznek kivétek. Ami így egyúttal mentességet is ad minden olyan cselekedetünk alól, amivel nem igazán vagyunk megelégedve. Mert ha meg is alapoztuk, megtanultuk, bevezettük a szabályokat a nevelésbe, akkor biztos lesz olyan élethelyzet, amikor mi szegjük meg azt a szabályt. Az esetek többségében ezzel semmi baj nem is lesz! A kulcs ilyenkor is a megfelelő kommunikáció!

 Mit érez a gyerek, ha hirtelen változnak a szokások?
A kialakult szabályok, rend hirtelen történő megváltozása nagyon kellemetlen a gyerekeknek, és sok bizonytalanságot jelentenek számukra.
Sokszor szinte görcsösen (egyesek ezt mániákussághoz hasonlítják, de azért az más jelenség) ragaszkodnak a megszokott menetrendre.
Ha valami hirtelen változik, akkor a legfontosabb szempont:
Elmagyarázni neki, akár többször, többféleképpen is, hogy mi miért történik.

(Ha a gyermek kicsi, a beszédfejlődése elején áll, akkor is szükséges a magyarázat, támogassuk a megértést fényképekkel, rajzokkal, gesztusokkal, kézjelekkel is akár, de nagyon fontos a lényeges szavak kihangsúlyozása.)

– Mondjuk el neki, hogy mi mit érzünk a helyzettel kapcsolatban és hangosítsuk ki, hogy ő mit érezhet. ( A tükrözés technikájáról a későbbi leckékben lesz szó.)

Ha egy változásra nem tudunk előre számítani, akkor is beszéljük át a gyermekkel, hogy megértjük az ő érzéseit és magyarázzuk el neki a mi érzéseinket (ezekről a következő leckében is lesz még szó).

Ha a változásra tudunk számítani előre, akkor legjobb a megfelelő előintézkedések. Amilyen hamar csak tudunk, készüljünk a változásra, fontos, hogy csak pozitívan beszéljünk a várható helyzetről.

Kritikus élethelyzetek, pillanatok, amelyek változással járhatnak:

– Karantén (első helyre került most ez a listán) a csoportban tovább tudjuk boncolni a témát), vagyis egy olyan élethelyzet, amikor a megszokottól nagyon eltérően nem megyünk a közösségeinkbe, tulajdonképpen nem mozdulunk ki otthonról sem

– Az anya újra munkába áll vagy apa otthon dolgozik (ez utóbbi most szintén sokaknál előfordul és nagy változást jelent, így a felsorolásban előrébb hoztam)

– Költözés

– Nagyobb, hosszabb utazás

– Válás

– Testvér születése

– Bölcsi, ovi kezdés

– Bármilyen olyan helyzet, ami korábban máshogy volt, és most már nem lehet úgy, mint régen (átépítés)

– Kórházi kezelés (ha hosszabb ideig is eltarthat, az már egy un. hospitalizációs jelenséggel is társulhat, amiről a mentorprogram során tudunk beszélni)

– De még egy hosszabb betegség, és az azt követő időszak is jócskán megzavarhatja a gyermek mindennapjait.

Minden kialakult és megszokott szabály és szokás változása – a kisgyermekkorban – nehéz a gyerekeknek!

A változás előtti előintézkedések nagyon fontosak!

Jó, ha tudod

A gyermek mikor kezdi megérteni mások gondolatait?

  • Már 5 hónapos korban megértik, hogy az egyes események egymás után következnek.
  • Ahogy látják a környezetükben élők cselekedeteit, azáltal megismerik az ő gondolataikat is.
  • 18 hónapos kortól már tudják azt is, hogy a többiek is ki tudják találni az ő szándékaikat is, és lehet, hogy más elképzelésük van a helyes és helytelen dolgokról.
  • A gyerekeknek a “nem” -et mindig nehéz elfogadni.
  • A különbségek megértése nehéz lecke, és csak fokozatosan sajátítják el.
  • A csecsemők kezdetben azt hiszik, hogy az emberek/szüleik ugyan azt gondolják, amit ők.
  • Egy 14-17 hónapos csecsemő még általában nem érti, hogy másoknak saját ízlése, vágya lehet, ami különbözik az övéktől – így például nehezen tudják elfogadni, hogyha valami nem úgy alakul, ahogy ők azt akarják. Ebben az esetben nem beszélhetünk szándékos engedetlenségről, vagy hisztiről, hiszen ez az éretlenségükből fakadóan sem lehetséges.

A NEM az azt jelzi, hogy van egy ÉN, ami különbözik a másiktól

Keress, olvass, tanulj a témákban:

“Intentions”
Amanda Woodwart’s Lab
Universtity of Chicago, USA

“Other People’s Mind”
Andrew Meltzoff’s Lab
Center for Mind, Brain & Learning University of Washington, USA

(Ezekről az izgalmas kutatásokról az Otthon a babával, a Rendben fejlődik, illetve az Anya Akadémia mentorprogramokban bőven van szó!)

A szabad választás ereje

Az önállóság gyakorlására legjobb módszer, ha bizonyos dolgokban a gyerek dönthet. Természetesen nem a legfontosabb dolgokban (télen nem mehet az utcára rövidnadrágban, de például választhat a felkínált két hosszúnadrág között, hogy 
ő döntse el, melyiket akarja felvenni. Az “ezt akarom” kifejezés a legfontosabb út az önállóság felé. Hagyjuk, hogy használja. (Az “ezt szeretném” kifejezés természetesen majd szintén beépíthető, de ehhez még idő kell.)

A mai feladat

Hagyd, hogy felfedezze a világot!

Hatalmas feladatot teljesítenek a gyerekek az első éveikben. Igaz, vannak beépített képességeik, amelyek segítik őket, de mégis csak az aktív kapcsolatuk a világgal segít kibontakoztatni ezeket a képességeket. Picinyke kutatóként, saját kísérleteikkel értik meg a világot!

#3. kihívás

Változásra felkészítés

Beszélgessünk a csoportban arról, hogyan lehet felkészíteni a gyerekeket a várható változásokra? Elköltözünk, elválunk, anya kórházba megy, tesó születik, bölcsibe vagy oviba mész, apa itthon fog dolgozni… Melyikben volt részetek, hogyan készítettétek elő a várható változásra a gyereket? Mi segített? Hogy fogadta? Ha még előtte vagytok ennek a nagy változásnak, mi a nagy félelmetek ezzel a várható változással kapcsolatban? Tudod, hogy fogod kommunikálni ezt a gyereked felé?
Beszéljük meg a csoportban!

Lásd egybe BeszédStart MiNitréning anyagait!

0 Hozzászólás

Mi a Te gondolatod a cikkről?

Érdekel a véleményed! A lenti szövegdobozban kifejtheted a gondolataidat!
A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük