3 tuti tipp, hogy a kisbabás időszakban is
meg tudd őrizni az énidődet!

Életem meghatározó része jónéhány film. Az egyik ilyen a Mary Poppins, egyszerűen minden részletét szeretem, igaz kicsi gyerekként még voltak részek, amik ijesztőek voltak, azokat áttekertük, de a film még most is része az életemnek.

A minap bekapcsoltam a filmet, és közben tettem-vettem a konyhában, emlékszem, hogy ízlelgettem, biztos jó-e már a leves, elegendő sót tettem-e hozzá?
A nappaliban Andris az apjával játszott. Majd ahhoz a részhez értünk, ahol nem akarnak aludni a gyerekek, és Mary Poppins énekel nekik. Én épp nagyon belemerültem a pörkölt készítésébe, amikor hirtelen megjelent a hátam mögött Andris.

„Ama, ama” (engem szólít, amióta beszélni kezdett) ez jó dal, ezt ismerem.

S ekkor elmosolyodtam,mert rájöttem, hogy milyen okos nagy fiúnk van már, pedig csak 4 éves.

Ugyanis, amikor altatáskor épp nem a Kiskarácsony Nagykarácsony dallamát kell dúdolnom (kb. bármikor az évben), akkor „a másikat” dódólom, és ez a másik!

Vagyis ebből a dallamból átköltött egyéni verzióm a leghatásosabb altatódal.
Szerintem az a titka, hogy én is megnyugszom ha hallom, engem is átjár az a bizonyos varázs

Megdöbbentem, hogy felismerte, nekem akkor esett le, hogy ez a mese, dal is annyira belém ívódott, hogy amikor még egészen kicsi baba volt, és nagyon nehezen aludt el, akkor azt hittem, egy kitalált dallamot dúdolok neki, ami végre betalál, és segít neki elaludni. Erre most, ennyi év után ő rakja ki a puzzle darabokat, mert „nincs új a nap alatt”, én is az vagyok, akivé engem változtatott az élet!

A kisfiam megmondja a tutit: anya te ebből a meséből szoktál nekem énekelni esténként!

Ez van, talán innen jön az a gondolat is, hogy csak egy kicsit kell megédesíteni egy-egy rossz élményt, egy-egy nehéz napot, és máris sokkal könnyebb lesz minden.

Az 1. tippem neked, hogy harmonikusabb legyen a kisbabás időszak:

Amikor egész nap idegeskedés – nyűgösség van, mert ilyen az időjárás, vagy nem aludtatok jól az éjszaka, akkor csak vegyél elő egy kis kézkrémet, és 7 egész percen keresztül hol az egyik, hol a másik kezedet kend be, masszírozd át vele alaposan. Közben gondolj arra, hogy mi mindent teszel ezzel a két kézzel, minden nap a családodért! Légy hálás, és elégedett. Ha végeztél a krémezessel – és vége a 7 perces énidőnek – akkor bekrémezheted a többiek kezét is. Adni ugyan olyan jó lesz! Beszélgessetek arról, hogy mi mindent tudtok tenni legközelebb egymásért ezekkel a kezekkel! Lehet, hogy másnaptól már a gyermeked akarja bekrémezni a Te kezedet 😊

A 2. tippem neked, hogy kiegyensúlyozottabb legyél kisbabás anyaként is:

Amikor feszült vagy és eleged van mindenből, amikor nem jön össze semmi, akkor van a legnagyobb szükséged a gyerekkorod vagy a tinikorod legnagyobb, legpörgősebb zenéjére. Első lépés nehéz lesz, mert lehet, hogy az a gondolat lesz benned, hogy “ez a zene már totál elcsépelt”, és “tök ciki már hallgatni is”, de „kit is érdekel?”, indítsd el. Mert segíteni fog, lehet, hogy már azonnal, lehet, hogy csak akkor, ha már negyedszer hallgatod meg, de el fogja indítani benned azt az érzést, amit anno éreztél. Amikor minden nap vagy ötszázszor meghallgattad, vagy amikor minden bulin csak ez pörgette fel a hangulatot.

A 3. tippem neked, hogy fel tudj töltödni akár percek alatt:

Amikor fáradt vagy és lehangolt, akár esik az eső, akár fújj a szél, havazik vagy süt a nap, nyiss ablakot, és figyeld meg a természetet. Ne az autókat, ne az embereket, hanem a szelet, a levegőt, a napfényt, a földet, a fákat és a virágokat. Majd hallgasd meg a madarakat, figyeld meg a kis hangyákat, bogarakat is. S meríts erőt belőlük, érezd ahogy átjár, megérint, ahol hatással van rád a látvány, a tapintás, az illatok.

Ez a 3 tipp csak néhány perc egy nap, és mennyi mindent tud adni, ha élsz vele!

Igen! Csak egy kis kanál énidő kell és szuper az anyaság!

Minden nap, egy kicsi, néhány perc föltölt és újabb lendületet ad!

Nemcsak anyák napjára írom fel receptre Neked, nagy szeretettel!

0 Hozzászólás

Mi a Te gondolatod a cikkről?

Érdekel a véleményed! A lenti szövegdobozban kifejtheted a gondolataidat!
A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük