Mindig is szerettem a családi történeteket. Egy alkalommal a szekrény mélyén nagyszüleim levelezésére bukkantam. Izgalommal telve repültem velük vissza a múltba, és élvezettel olvastam a ránk marad soraikat. Az elmúlás az élet része, viszont az emlékek lerögzítése több szempontból is nagyon hasznos lehet. Olvasd el, hogy milyen kreatív ötlet-csokor jutott eszembe, mellyel akár a Ti életeteket is gazdagíthatom.

“Örökre megmaradnak a gyerekkor emlékei…”

Egy régi kedves, családi filmsorozatból idézek, a Váratlan utazásból. Bármikor, amikor a hangulatom igényli, visszatérek ehhez a kedves kis sorozathoz, és élvezettel nézem a King családdal történt eseményeket.
A családomban én lettem az, aki rögzítette és frissítettem (nagyapám kézzel írt összeállítása után egy modernebb formában) a családfát. Gyűjtöttem az írásokat, emlékeket, és élveztem a kutatást is.

Az egyik születésnapomra nagymamám egy személyes emlékkönyvvel lepett meg engem. Ez egy boltban vásárolható munkafüzet-szerű könyv volt, amiben nagymamámnak előre meghatározott csoportok szerint kérdésekre kellett válaszolnia az életével kapcsolatban. A munka így viszonylag gyors volt, mert neki csak ki kellett tölteni az emlékei alapján a hiányzó sorokat.

Már akkor tudtam, hogy ez milyen hatalmas ajándék. Nemcsak egy ember legfontosabb adatai (születési hely, idő, iskolák, lakhelyek, házasság, …), hanem a számára legkedvesebb események, élmények (kedvenc étel, ital, zene, helye…) is mind-mind megtalálható volt benne.

Ha sokszor is beszélgetünk az unokákkal az életünkről, akkor sem biztos, hogy mindent érinteni tudunk vagy lehet, hogy nem érünk el vele akkora sikert. Sőt kell egy kis érettség, mire az ember képes értékelni ezeket az élményeket. Nekem is akkor jelentett igazán sokat ez a kis összeállítás, amikor a nagyim már nem volt közöttünk.

Az is nagy élmény volt, amikor idén a nagymamámra emlékeztünk egy olyan hanganyaggal, amit még életében vettünk fel vele. Mesélt magáról, gyerekkoráról, környezetéről, sőt felmondott egy olyan mesét is, amit mindig mesélt nekünk, amikor kicsit voltunk.
A hangján már hallani lehetett az idő nyomait, de örömmel hallottuk élete főbb eseményeit, volt olyan is, amit én még korábban nem hallottam tőle. Idén lett volna 100 éves. Isten nyugosztalja.

Emlékőrző munkafüzet, tőlem neked

Elgondolkodtam, hogyan segíthetem hozzá a családokat, kisgyerekeket ehhez az élményhez? Azon kívül, hogy Neked elmondom a jelentőségét és megosztom a tapasztalataimat, rájöttem, hogy tehetek többet is. Mivel számomra ezek csodás élmények voltak, úgy gondoltam nem hagyhatom, hogy bárki más is kimaradjon ebből.

Ezen kívül nagyon motivált, hogy férjem szülei is korán hagytak itt minket, és nagyon bánjuk, hogy nincs róluk több emlékünk!

Több hetes munka volt
tervezés, írás, szerkesztés és megszületett ez a 2 munkafüzet!

Ez a 2 db, egyenként 50 oldalas munkafüzet remek ajándék lesz nagyszülőnek és unokának is!

Szép, rendezett formában írhat a kitöltő a saját gyerekkoról, ifjúságáról, az unoka apjáról vagy anyáról, párjáról, a szerelemről, kedvenc időtöltéseiről, arról a világról, amiben ő felnőtt, leírhatja tapasztalatit, meglátásait, tanácsait, sőt még képekkel is díszítheti az elkészült műbe.

Természetesen én is megkértem a szüleimet, hogy készítsék el az emlékkönyvet az unokáknak! A képen apukám gondolja éppen végig, hogyan is volt, amikor ő kissrác volt. Apukám azt mondta, hogy a kérdések nagyon szépen voltak összeállítva,
könnyű volt benne haladni, és neki csak be kellett írni a válaszokat,
és már kész is volt az emlékkönyv.

Ha te is szeretnél egy ilyen
Emlékőrző könyvet, akkor itt teheted meg.

0 Hozzászólás

Mi a Te gondolatod a cikkről?

Érdekel a véleményed! A lenti szövegdobozban kifejtheted a gondolataidat!
A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük