Emlékek megőrzésének fontosságáról beszéltem az MTVA Duna TV, Almárium műsorában! Igazán izgalmas élmény volt, bár már nem először szerepeltem a tv-ben. Szerintem nagyon hasznos téma ez, nemcsak az idősebb korosztálynak, hanem minden anyának, aki szeretne boldog, elégedett és empatikusabb, bölcsebb, tudatosabb gyermeket nevelni. A cikkben szakértő szemmel is körbejárom a témát, hogy mi minden haszna van egy-egy ilyen emlékkönyvnek.

Ha kimondjuk, hogy a nagymama mesél

Sokunknak talán az a kép ugrik be, ahol egy ősz hajú, szemüveges néni sürög-forog a konyhában, aki maga süti a kenyerét, lisztes kezét megtörli a kis köténykéjében és mesél, és mesél, aki mindenkit ismer a faluban, de könnyen lehet, hogy a mai modern kor nagymamája egészen más képet fest, lehetséges, hogy egy sikeres üzletasszony, éppen pályafutása csúcsán áll.

Vagy talán a nagypapa is elhagyja a karosszékben ülő, pipázó imázsát és modernebb világ élményeit űzi, s mondjuk karatéra jár, vagy mindenféle kirándulásokra, utazásokra mennek a nagyival.

A második nagy szabad élet időszaka mellett azonban még mindig nagyon sokan vágynak többet lenni az unokával, s a felnövekvő generációnak is szüksége van erre a szoros kötelékre, az életpéldákra. A nehézségek megoldásaira, de miért lehet jó, ha a nagyszülő mesél az unokáknak!

Miért lehet hasznos, ha a nagyszülők mesélnek az unokáknak?

Szerencsésnek mondhatom magamat, mert én nagy családba születtem bele, négy nővérem van, és mindegyik nagyszülőmet ismerhettem. Mindig is szerettem a családunk történeteit hallgatni. Nagyapám kézírása után egy modernebb formába én készítettem el a családfánkat is, amit folyamatosan tudok bővíteni, tovább adni.

Gyűjtöttem az írásokat, emlékeket, és élveztem a kutatást is. Egy alkalommal a szekrény mélyén nagyszüleim levelezésére bukkantam. Izgalommal telve repültem velük vissza a múltba, és élvezettel olvastam a ránk marad soraikat. Nekem is akkor jelentett igazán sokat ez a kis összeállítás, amikor a nagyim már nem volt közöttünk.

Az anyai nagymamám irodalom tanár volt, 16 unokával. Emlékszem, hogy a nagy családi ünnepeken, mindenkinek volt egy kis cetlije tőle, az ő – úgynevezett kis „dohogásaival”, intelmeivel, amiket külön-külön mindenkinek megírt. Egy kis cetli jutott nekem, de az személyesen nekem szólt!

Erről beszélgettem az MTVA DUNA TV Almarium nevű műsorában. Ha szeretettel ajánlom a teljes adást, akkor itt nézheted meg:

Megnézem az MTVA Duna TV Almárium műsorát, ahol az “Mesék az unokáknak” a téma!

Azért egy-két dolgot itt is leírok, azt is, ami a műsorban is elhangzott és azt is, amit még a témáról gondolok.

Óriási élmény volt, hogy az egyik születésnapomra a nagymamámtól kaptam egy kézzel írt kis emlékkönyvet. Volt néhány alap adat, ami új infó volt nekem, de azt is élvezettel olvastam, hogy mi volt a kedvenc időtöltése, vagy kedvenc étele, vagy milyen volt kislánykorában az élet. Most már nincs közöttünk, de ezekkel az emlékekkel, közelebb tudjuk őt hozni a dédunokák szívéhez is.

Munkám során én is sokféle hasznát tapasztalom az emlékek továbbadásának.

Baba-mama szakértőként sokszor tanítom meg erre az anyákat: kérjünk és készítsünk emlékeket a családtagokról.

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy a családok szanaszét szórva élnek az országban, vagy a nagy világban. A gyerekek, jó ha nemcsak a gyökereiket látják, vagyis a felmenőket, hanem az egész családfát. A családfa ágait is.

A tágabb családi kapcsolatok
a valahova tartozás erős érzését alakítják ki bennünk,
így megnő a biztonságérzetünk.
Mi több, egy gyermek számára
hatalmas jelentősége van annak,
ha tudja, hogy a közvetlen családi környezetén túl is
élnek emberek a világon, akik törődnek vele.

Sok külföldön élő magyar család fordul hozzám tanácsért:

“Hogyan is segíthetnénk a gyereküknek az új környezetben is megőrizni a magyarságunkat?”

Ilyenkor nagyon jó élmény lehet, ha a nagyszülőkkel tudnak beszélgetni, de elképzelhető, hogy ez is nehezen megy, akkor jól jöhet a nagymamáról videó készül, ahogy mesét olvas vagy ahogy a saját életéről beszél, így segítjük megőrizni az anyanyelvünk fényét is.
A nagyszülők emlékeivel nemcsak megőrizhetjük az anyanyelvünk szépségét! Hanep az alapvető emberi értéteket is átadhatjuk.

Az is nagy élmény volt, amikor az egyik nagymamámra emlékeztünk születésének 100 évfordulóján, egy olyan hanganyaggal, amit még életében vettünk fel vele. Mesélt magáról, gyerekkoráról, környezetéről, sőt felmondott egy olyan mesét is, amit mindig mesélt nekünk, amikor kicsit voltunk. A hangján már hallani lehetett az idő nyomait, de örömmel hallottuk élete főbb eseményeit, volt olyan is, amit én még korábban nem hallottam tőle.

Egy gyermek életében a történelmi tananyagok sokszor nagyon távolinak tűnnek, de ha mindezt egy rokon szájából hallja, vagy az ő naplóját, írásait olvassa, akkor sokkal megfoghatóbb, és maradandóbb lesz az élmény.

A mai modern korban előfordul, hogy később vállalnak gyermeket a párok,
és egészen nagy korkülönbség is lehet a nagyszülő és unokája között.

Amíg kicsi a baba, talán könnyebb megajándékozni őt mindenfélével, de idővel ők is nagyobbak lesznek, és jobban értékelik a családi élményeket, emlékeket, ezért bátran készítsünk Emlékőrző írásokat, videókat, hanganyagokat, akkor is, ha csak később kaphatja meg az unokánk, ez a még későbbi generációnak is nagy élmény lesz!

Nemcsak a családi események, fontos döntések lerögzítéséhez jó egy ilyen emlékőrző készítése, de talán segít jobban megértik önmagukat, döntéseiket, hiszen, több a hasonlóság a felmenőink és a közöttünk, mint gondolnánk!

Én biztatok mindenkit arra, hogy merjen ilyen értéket adni az unokájának, mert ha még kicsi is, idővel megbecsüli azt az Emlékőrzőt, amit kapott, és az élete, a jövője gazdagabb lesz általa. Egy tini is élvezettel nézegetheti ezeket, ha olykor gondolkodásban távol is állnak, egyszer minden idős ember volt fiatal, talán még lázadó is, fontos ezekről az élményekről, csínytevésekről, megoldásokról  is mesélni az unokáknak!

A családi emlékek, élmények az összetartozásról is szólnak. Tulajdonképpen minden felmenőm, és rokonom, kihangsúlyozta ezt, a családi kapcsolódások erejét,
a közösségért nyújtott szolgálatok jelentőségét. Én is azért tudok most ilyen élményekről mesélni, ilyenre biztatni másokat, mert az én nagyszüleim, szüleim is megosztották velem a saját emlékeiket.

Annak, aki szeretné, hogy gyermeke megismerje a nagyszülőket,
de nem tudja, hogyan is kezdjen hozzá,
azoknak készítsen egy Emlékőrző munkafüzetet.

Ezt megrendelheted anyaként vagy nagyszülőként, online nyomtatható formátumban megkapod e-mailben.

Egy értékes bónusz tanulmány kíséretében az anya-lánya viszonyról, az anyává válás útjáról.

A tanulmányt elolvasva magabiztosabb leszel abban, hogy mi az anya lánya kapcsolat jelentősége a felnőtt női életedben! Megtudod azt is, hogy hogyan

 • ismerd fel a téged ért hatásokat
 • változtass a negatív élményeken
 • kamatoztathatod a pozitív élményeket

Szeretettel ajánlom azoknak a nagyszülőknek ezt a munkafüzetet, akik szeretnének egy ilyen értéket adni az unokájuknak, és jól esne nekik, ha egy kis iránymutatást kapnának, kérdések formájában, amire nekik csak válaszolniuk kell.

A megrendelés után e-mailben küldöm ki a dokumentumot, így nem kell várni a postásra, gyorsan leküzdhetők a távolságok, és máris nyomtatható az Emlékőrző, hogy a nagyszülő kitölthesse. Akik eddig kitöltötték, örültek enne a nagy segítségnek, gondolatvezetőnek, és igazán élmény volt számukra, és saját nagy ajándékoknak érezték! Kitöltés után fényképekkel is lehet díszíteni az elkészült művet!
Majd fénymásoló szalonban spirálozással, vagy papír írószer boltban, egy sín vásárlással gerincet adtok az Emlékőrzőnek!
S már ajándékozható is!


Az elmúlás az élet része, viszont az emlékek lerögzítése több szempontból is nagyon hasznos lehet, foglaljuk össze még egyszer, hogy miért!

 • megőrizhetők vele a családi események, emlékek
 • tisztább képet kapunk egy rokonunkról, aminek köszönhetően esetleg saját értékrendünket megváltoztatjuk, vagy személyiségünkre jó hatást tesz, vagy azért mert jobban megértjük a mi életünket, döntéseinket, vagy azért mert kapunk egy tanácsot, iránymutatást az őseinktől
 • a történelem egy adott szakasza sokkal megfoghatóbb, élményekkel teli lesz
 • közelebb hozzuk vele egy már elhunyt szerettünket
 • magyarságunk megőrzésére is szolgálhat, a magyar nyelv fényét is átadhatjuk vele (külföldön élők megőrizhetik akcentusmentességüket)
 • egy pici gyereknek még könnyű valamilyen ajándékot adni, de egy nagyobbnak egy ilyen értékes emlékkönyvet is lehet adni
 • nagyszülő szemén át látva a mi életünk is más, jelentőségteljesebb lehet
 • biztonságérzet, megkapaszkodás, hovatartozás érzete erősödik, mert a szűk családon kívül vannak emberek, akik még törődnek velünk
 • átadhatjuk az intelmeket, útmutatásunkat, javaslatainkat, amivel egy -egy életszakaszt is könnyebb megugrani
 • egyszer a nagyszülő is volt fiatal és talán lázadó, minden szava kincs lehet

Én biztatok mindenkit arra, hogy merjen ilyen értéket adni az unokájának, mert ha még kicsi is, idővel megbecsüli azt az Emlékőrzőt, amit kapott, és az élete, a jövője gazdagabb lesz általa. Ha szívesen veszitek az én iránymutatásommal, kérdéseimmel elkészíteni az emlékkönyvet, akkor itt tudhattok meg róla többet.

0 Hozzászólás

Mi a Te gondolatod a cikkről?

Érdekel a véleményed! A lenti szövegdobozban kifejtheted a gondolataidat!
A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési Tájékoztatót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük